Eräelämyskeskus Kaarnikka

Metsäjärven kota

Eräelämyskeskus Kaarnikka ja Metsäjärvi sekä sen tuntumassa olevat varauskota ja laavu muodostavat yhdessä hienon retkeilykokonaisuuden.

Kankaanpään kyläyhdistyksen vuonna 2005 talkootyönä rakentama eräelämyskeskus Kaarnikka sijaitsee kylän läheisyydessä. Luonnontilaista rauhaa kunnioittavassa kohteessa sijaitsevat rakennusarkkitehti Hannu Salomaan piirtämät Takamaan tupa, Kerkkä-kota ja Sampan sauna pulahduslampineen. Pääosa rakennusmateriaaleista on kyläläisten lahjoittamaa. Kellarikorsusaunaa (10 henkilölle), kotaa (15 henkilölle) ja varaustupaa (20 henkilölle, majoitustilaa 4-6 henkilölle) vuokrataan kylän oman käytön lisäksi ulkopuolisille. Tilauksesta järjestetään myös opastettuja luontoretkiä ja elämyspalveluita.

Eräelämyskeskuksesta Metsäjärven laavulle ja kodalle kulkee kaksi polkureittiä, jotka on merkitty maastoon. Metsäjärven erikoisuutena ovat järven eteläpään keidassuo, Pikku Metsäjärvi sekä erittäin monipuolinen ja runsaslukuinen rantavyöhykkeen kasvisto, eläimistö ja pieneliöstö.

Polkureitiltä löydät myös Hympykorennon puuhapolun.

Yksi Metsäjärven rannan erikoislaatuisimmista kasveista on kihokki, joka on lihansyöjäkasvi. Keskikesällä kulkijan silmiin pistää raatteen pystypäisestä tertusta esiin pursuavat valkoisen tähtimäiset kukat. Vedenrajassa kutevat lukuisat sammakot ja niiden kiihkeää ääntelyä kestää koko alkusuven yön aina aamuun asti. Aurinkoisena kesäpäivänä ranta-alueella näkee sadoittain sudenkorentoja ja erilaisia perhosia. Syksyllä järven ranta kantaa punaista karpalomattoa. Järvi on vesisyvyydeltään hyvin matala. Sitkeän onkijan koukkuun tarttuu pienikokoisia tummahkoja ahvenia ja onnekas saa saaliiksi hauen. Rannan tuntumassa pesii lukuisten pikkulintujen lisäksi telkkä ja järvellä vierailee usein kurkia. Järven koillisrannalla retkeilijää palvelevat Kankaanpään kyläyhdistyksen rakentamat kota (2011) ja laavu (1996). Noin 200 metriä ennen Metsäjärven pysäköintipaikkaa, tien oikealla puolella on sijainnut 1946–1955 Helsingin yliopiston karpalotutkimusasema, josta on yhä näkyvillä rakennuksen rauniot. Läheiseltä suolta voi vielä löytää Pohjois-Amerikasta tuotuja pensaskarpaloita.

Vuokrausmahdollisuus

Eräelämyskeskus Kaarnikkaa, Metsäjärven kotaa, kanoottia ja kajakkeja vuokrataan retkeilijöiden, perheiden ja ryhmien käyttöön.

Lisätietoja ja varaukset

Samuli Vahteristo

050 5611 455

samuli.vahteristo@pp1.inet.fi